RADIO TEGL

PODCAST

Foto: Sigrun Gudbrandsdottir

I november 2018 så RadioTegl dagens lys. Danmarks første podcastkanal om byggeri, innovation og arkitektur blev skabt i samarbejde med Gitte Krusholm Nielsen, direktør for brancheorganisationen Danske Tegl.


Den største ros man kan få som podcastproducent er vel næsten, når lytterne efterfølgende fortæller en, at de er begyndt at se helt anderledes på murstensbyggerier i hverdagen, efter at de begyndte at lytte til RadioTegl.


Da jeg lavede de første ti afsnit af RadioTegl, blev jeg selv ikke bare endnu mere interesseret i dansk bygningshistorie, men også af teglbranchens industrihistorie. Det er ca. 1000 år siden, de første teglsten blev brændt i Danmark, og alt tyder på, at produktionen fortsætter mange år endnu. Der er noget fascinerende ved, at dansk teglproduktion stadigvæk er domineret af få gamle familievirksomheder, hvor man i generationer har produceret tegl til ikke bare hele Norden men også store dele af verden. Det er især tydeligt ved Egernsund, hvor familierne Matzen, Petersen og Christensen siden 1700-tallet har produceret tegl.


Derfor var det en særlig fornøjelse at producere en særudgave af RadioTegl (RadioTegl afsnit 26).

Det var utroligt interessant at tale med Carl Matzen fra Matzen Tegl, som er 94 år og 7. generation i Matzens Teglværk. Han kan fortælle så mange spændende historier om både teglbranchens op- og nedture i grænselandet; om familiens driftige kvinder, om at vokse op mellem tysk og dansk kultur og om den gang under 1. verdenskrig, hvor kvinderne blev teglværksarbejdere, mens mændene var i tysk krigstjeneste.


Jeg havde også fornøjelsen af at tale med Jens Piper fra Randers Tegl, der lige som Carl Matzen har tegl i blodet. Jens Piper er ”kun” 3. generation i Randers Tegl, men lægger ikke skjul på, at han tænker på tegl fra han står op om morgenen, til han går i seng om aftenen. Han fortæller i podcasten om hele industriens udvikling gennem de seneste år. Fra den gang hvor man kunne vælge mellem gule og røde til nu, hvor der er et utal af modefarver.


Det historiske ”særafsnit” og de ti første udgaver af RadioTegl, som jeg har produceret om bl.a. Grundtvigs Kirke, Århus Universitet, Nyborg Slot, Carlsberg Byen, Oluf Bagers Plads, verdens mindste højhus i verdens mindste storby og Per Kirkebys murstensskulpturer ligger lige her på Danske Tegls hjemmeside: www.dansketegl.dk