MESSIAS - EN PODCASTJULEKALENDER

PODCAST

Illustration: Sigrun Gudbrandsdottir

Det tog Händel 24 dage at komponere musikken til Messias. Denne podcastjulekalender fortæller i 24 afsnit alle de fascinerende historier om de mennesker, steder, dramaer, sladder og skandaler, der knytter sig til skabelsen og førsteopførelsen af værket i Dublin i 1742.

 

Musikhistorien har altid været leveringsdygtig i historier om sexskandaler, fulde sangere og økonomisk ruin. I 2017 satte jeg mig for at lave en podcastserie, hvor jeg fik afløb for min store interesse for musik- og historieformidling, min glødende interesse for irsk historie og min nysgerrighed efter at undersøge, hvordan man kan skabe nye veje for klassisk musikformidling, hvor både lyttere med stor viden og lyttere uden forhåndskendskab føler sig underholdt samtidig med de tilegner sig ny viden. Missionen må sige at lykkedes. Alene det første år havde podcasten over 25.000 begejstrede og entusiastiske lyttere.


Hvad mange ikke ved er, at Händels mest berømte oratorium i første omgang skulle samle penge ind til de mange irere, som var havnet i gældsfængsel efter den voldsomme hungersnød i Irland 1741, som var langt værre end den senere kartoffelpest i 1840'erne.

Musikken til Messias blev skrevet over 24 dage i sensommeren 1741. Händel var inde i en periode, hvor det britiske publikums begejstring for hans italienske operaer var til at overse. Så da han modtog en invitation om at komme til Dublin, var han hurtig til at drage afsted. Dublin var på det tidspunkt en af de hurtigst voksende byer i Europa – og med et meget aktivt musikliv. Opførelsen af Messias i det nyopførte Great Music Hall i Fishamble Street i Dublin i april i 1742 var en musikalsk triumf for Händel, som gav hans karriere fornyet energi.


Ingen julekalender om Messias uden musik! Podcastjulekalenderen benytter en indspilning af Messias med skotske Dunedin Consort og dirigenten, John Butt, der har gjort et enestående arbejde for at komme så tæt på den første opførelse af Mesias som muligt.


Hvert afsnit er mellem 5 og 6 minutter og fortæller små historier, der knytter sig tilblivelsen af Händels Messias, der i 2017 kunne fejre 275 års jubilæum. I 2017 fungerede den også som julekalender for læsere af POV. Læs mere her: http://pov.international/messias-en-podcastjulekalender-om-stor-musik-sex-sult-sjov-og-sladder-1700-tallets-dublin/

 

Podcastjulekalenderen fik fem stjerner i Kristeligt Dagblad https://www.kristeligt-dagblad.dk/kultur/messias-fra-den-irske-vinkel og fik foromtale i P1 Eftermiddag https://www.dr.dk/radio/p1/p1-eftermiddag/p1-eftermiddag-2017-11-30/#!/01:14:08,  Berlingske Tidende https://www.b.dk/livsstil/her-er-den-mest-julede-af-al-julemusik og Optakt https://optakt.com/Artikler/podcast-julekalender-om-messias

 

Endvidere blev podcastjulekalenderen omtalt som en af de fem bedste julepodcasts i 2017 i Go Morgen Danmark på TV2.